“VEGHEL – Fabrikanten, supermarkten en wetenschappers hebben de afgelopen jaren samengewerkt aan oplossingen tegen voedselverspilling. Volgens expert Toine Timmermans is het begin er, maar moet de retail als voorloper een grote stap nemen om consumenten te helpen minder te verspillen. “De essentie is anders kijken naar de waarde van voedsel.”

Belangrijkste uitkomst.
Verschillende bedrijven werkten samen met onderzoekers van Wageningen UR en Top Institute Food & Nutrition (TIFN). De resultaten hiervan werden 18 mei in De Verspillingsfabriek in Veghel gepresenteerd.
“De belangrijkste uitkomsten: bedrijven kunnen hun ketens nog efficiënter inrichten door beter samen te werken en ze moeten tegengaan van verspilling in hun dagelijkse operatie meenemen. Verder liggen er nog veel kansen om reststromen naar producten om te zetten en kunnen bedrijven consumenten meer stimuleren om minder te verspillen.”

Toine Timmermans
Toine Timmermans van Wageningen UR is expert op het gebied van duurzame voedselketens en direct betrokken bij de projecten.
“Volgens Timmermans is de samenwerking tussen onderzoekers en bedrijven wel heel waardevol. Bedrijven in de zuivelketen zoals Arla Foods, FrieslandCampina, Albert Heijn, Jumbo en Plus bekijken bijvoorbeeld of besteleenheden van zuivelproducten van invloed zijn op derving in het winkelschap, en wat een eventuele aanpassing hiervan voor gevolgen heeft voor de efficiëntie in de keten. “Dit is een van de beste voorbeelden uit het project als het gaat om ketenaspecten. Concurrenten in retail en fabrikanten werken samen. Dat is echt bijzonder, maar ook nodig om tot brede implementatie van verbeteringen te komen.”

Toine Timmermans

Afgeprijsd.
Ook wordt er in dit artikel gesproken over onze app Afgeprijsd, het volgende wordt hierover gezegd: “Om echt een groot effect te hebben moeten volgens Timmermans de retail en horeca om. Het moet voor de  consument makkelijker gemaakt worden om verspilling terug te dringen. Door middel van producten, verpakkingen en bijvoorbeeld apps om er bewuster mee om te gaan. Zo is er de app tegen voedselverspilling Afgeprijsd, waar inmiddels de vijftigste supermarkt zich bij heeft aangesloten. Timmermans: “Bewustwording is er wel, maar nu is er actie nodig. Je ziet dat langzaam wel komen. Bedrijven zien het belang, maar zijn nog voorzichtig. Ze weten niet goed waar ze staan in onderhandelingen over de inkoop en verkoop van producten. Om met echte oplossingen te komen moet je als hele sector samenwerken en je dagelijkse bedrijfsvoering veranderen, dan is er ‘no way back’. Wat dat betreft is er nog een lange weg te gaan. Ik ben heel optimistisch, maar het gaat niet zonder slag of stoot.”

De Afgeprijsd app