Accenture Innovation Awards interviewde NoFoodWasted over de app Afgeprijsd. Lees hier het volledige interview.

Nederlandse supermarkten gooien jaarlijks voor ruim 400 miljoen euro aan levensmiddelen in de vuilcontainer. August de Vocht zette zijn frustratie om in een app die je motiveert om afgeprijsde producten te kopen op basis van de tht-datum. Hij ontwikkelde Afgeprijsd binnen NoFoodWasted concept waarbij zowel supermarkten als consumenten geld besparen.

August, omschrijf NoFoodWasted eens in een tweet

“Voedselverspilling tegengaan door supermarktproducten, die op basis van de tht-datum afgeprijsd zijn, te indexeren en communiceren.”

Hoe dit idee is ontstaan?

“Op een dag wilde ik barbecueën, maar mijn vrouw wilde liever iets anders. Dus ik ben naar de supermarkt gegaan om boodschappen te doen en in de supermarkt lag een hele kip, afgeprijsd vanwege de tht-datum. Perfect als bierkip voor de barbecue, dacht ik. Maar we hadden al afgesproken om niet te gaan barbecueën. Toen dacht ik: ‘ja, als ik dat nou van tevoren had geweten’.”

Leg eens uit hoe NoFoodWasted dé oplossing kan zijn voor voedselverspilling in supermarkten

“Er wordt ongelooflijk veel voedsel weggegooid in supermarkten, voornamelijk tht-producten. Vaak wel voor een paar duizend euro per week. Wij kunnen dat bedrag tot 18% verlagen. De app Afgeprijsd stelt je op de hoogte van de artikelen die verlopen en daarom met korting worden verkocht. Wie Afgeprijsd heeft, kan voorafgaand aan de boodschappenronde al zien wat die dag met korting verkrijgbaar is.”

Hoe maak je deals met deze supermarkten?

“We richten ons voornamelijk op franchise-supermarkten. Ketens blijken moeilijker te overtuigen omdat ze een nieuw systeem moeten introduceren. We benaderen de supermarkten, we gaan langs en geven een demonstratie van onze oplossing. Ons systeem is eenvoudig: het duurt maximaal dertig seconden om een artikel te scannen en te uploaden in Afgeprijsd. Geoefende medewerkers hebben minder tijd nodig voor dit proces.”

Staat uitbreiding op de planning in de toekomst?

“Jazeker, op dit moment werken we voornamelijk samen met supermarkten in het zuiden van het land. Binnen 12 maanden willen we dit uitgebreid hebben naar ongeveer driehonderd supermarkten in het hele land. Binnen twee jaar willen we dit aantal dik verdubbeld hebben, met deelnemende supermarkten in Nederland, België en Duitsland.”

Wie is wij? Hoe groot is het team op dit moment?

“Momenteel doe ik veel in mijn eentje, het is een one man show nu. Maar dankzij de hulp van onze partners zijn we gekomen waar we nu staan. Om de groei te realiseren zijn we momenteel op zoek naar collega’s.”

Hoe ziet je verdienmodel er op dit moment uit?

“Zodra supermarkten een samenwerking met ons aangaan, betalen zij een vast bedrag per maand. Dit is voor ons nu de enige vorm van inkomsten.”

Welke obstakels heb je moeten overwinnen toen je NoFoodWasted uitwerkte?

“Weinig zat mij tegen. Wel had en heb ik er soms moeite mee dat er mensen zijn die meteen naar de keerzijde van een idee kijken. Zij vonden mijn idee al snel niet haalbaar of onrealistisch, omdat het zo’n nieuw idee is. Dat fnuikt je motivatie. Je moet ruggengraat tonen en voor 100% achter je idee staan. Gelukkig is dat voor mij geen probleem.”

Heb je tips voor andere startende ondernemers?

“Sta vooral open voor nieuwe ideeën en laat je niet weerhouden door anderen. Daarbij is het belangrijk dat je hard blijft werken voor waar je naar streeft. Ik denk dat je als je hard werkt, niet opgeeft en gelooft in je eigen idee, alles kunt bereiken.”