Iedere dag zetten supermarkten producten die de houdbaarheidsdatum naderen in de ‘snelverkoop’. Als we op voorhand wisten welke producten dat waren, konden we onze boodschappenlijst daarop baseren. Met de app NoFoodWasted van de Nederlandse ondernemer August de Vocht kan dat nu.

De app ‘Afgeprijsd’ (inmiddels hernoemd naar NoFoodWasted) van zijn start-up NoFoodWasted werkt simpel. Supermarkten die producten hebben die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten, scannen de barcode en vermelden hoe hoog de korting is. De consumenten kunnen aanduiden van welke supermarkten ze promoties willen ontvangen en op welke dagen.
“In 2013 liep ik door de supermarkt”, zegt de Tilburgse IT’er. “Ik had een boodschappenlijstje gemaakt. In de winkel zag ik dat de kip was afgeprijsd. Had ik dat eerder geweten dan had ik kip op het menu gezet. Toen is het idee ontstaan. Ik ben opgegroeid met de regel dat weggooien zonde is. Pas later is bij mij het besef ontstaan dat voedselverspilling een wereldwijd probleem is.”

“We zitten ondertussen aan 105 Nederlandse supermarkten. Het zijn voornamelijk franchisenemers. Er zitten 40.000 producten in de app. Bij die deelnemende supermarkten zien we dat ze 18 à 25 procent van de gemiste inkomsten recupereren. In Nederland gooien de supermarkten voor 1 tot 1,5 procent van hun omzet weg.”

De Vocht praat momenteel met een tiental franchisenemers uit België om mee te doen. De ketens zien de app evenwel nog niet zitten. Logisch, Albert Heijn test momenteel een gelijkaardige app. Er is ook een Franse app die Zéro-Gâchis heet.

5000 volle vuilniswagens
Voedselverspilling is een wereldwijd probleem. Volgens de Food and Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties wordt een derde van het voedsel weggegooid. De werkgroep voedselverlies van de overheid becijferde dat een gemiddeld Vlaams huishouden 42 tot 61 kg voedsel per jaar verspilt. Als we het verlies van alle huishoudens in Vlaanderen optellen, komen we op een totaal verlies van 156.000 tot 235.000 ton voedsel. Dat zijn meer dan 5.000 gevulde vuilniswagen die samen in een file van 35 kilometer staan. Met al het weggegooide voedsel van de Vlaming kan je 264.000 tot 381.000 mensen voeden.

De top drie van de weggegooide producten in Vlaanderen zijn brood en banket (29%), groenten (16%) en fruit (15%). De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM analyseerde het restafval van de Vlaamse huishoudens en kwam tot een verbijsterende conclusie: 48 procent van de ongeopende verpakkingen waren eigenlijk nog geschikt voor consumptie.

15 procent minder
In de distributie -de winkels dus- wordt 116.000 ton voedsel weggegooid. In 2015 startte de Vlaamse regering met de ketenpartners -onder meer de voedselindustrie, distributieketens en de Boerenbond – een actieplan rond voedselverlies. Het is de bedoeling om tegen 2020 15 procent minder voedsel te verspillen en tegen 2030 zelfs 30 procent.

Volgens Baptiste van Outryve van Carrefour probeert de sector er alles aan te doen om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. “Die Nederlandse app kan daar een leuke aanvulling bij zijn, maar de impact zal niet zo groot zijn. Minder dan 1 procent van onze voeding belandt in de snelverkoop. Die verkoop is de laatste tien jaar sterk afgenomen omdat er een beter stockbeheer is. De snelverkoop lokt wel een eigen publiek. Het zijn vooral mensen die ’s morgens komen winkelen die op jacht zijn naar de speciale stickers.”

Carrefour gooit ook niets meer weg. “We werken samen met de voedselbanken voor producten die nog wat langer goed zijn. Producten die nog minder dan twee dagen goed zijn gaan naar de sociale kruidenier. Er is ook een speciale applicatie ontworpen – schenkingsbeurs.be – waar de warenhuizen hun bijna vervallen producten ’s morgens kunnen invoeren. Sociale organisaties kunnen dan inloggen en aanduiden welke producten ze willen komen afhalen. De producten die over de vervaldatum zitten, laten we tenslotte tot biobrandstof verwerken. De enige twee producten die we nog écht weggooien, zijn tabak en alcohol. Die producten willen we om morele redenen niet wegschenken.”

Bron: Mark van Luyk, “App tegen voedselverspilling”. Het Belang van Limburg, 7 september 2016